Υπουργοί Παιδείας και μεταρρυθμίσεις



Διατελέσαντες Υπουργοί Παιδείας μετά τον Ιούλιο του 1974

Νικόλαος Λούρος - Ιατρός, καθηγητής, Ακαδημαϊκός- (Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, αμέσως μετά την μεταπολίτευση (24 Ιουλ. 1974 –21 Νοεμ. 1974) Υφυπουργοί: Δημήτριος Τσάτσος, Κωνσταντίνος Αποσκίτης

Παναγιώτης Ζέπος - Καθηγητής Αστικού Δικαίου, Ακαδημαϊκός- (Νοεμ. 1974 – Σεπ. 1976) Υφυπουργοί: Δημήτριος Ευρυγένης, Χρυσόστομος Καραπιπέρης, - Βασίλης Κοντογιαννόπουλος, Λένα Κουτήφαρη

Γεώργιος Ράλλης - (Ιούλιος 1976 – Νοέμβριος 1977) Με το όνομά του συνδέθηκε η πρώτη μεγάλη μεταχουντική προσπάθεια για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, η οποία σχεδιάστηκε στο πλαίσιο των σχετικών διατάξεων του Συντάγματος του 1975 με κύριο (ανεπίσημο) σύμβουλο τον Ευάγγελο Παπανούτσο.

Ιωάννης Βαρβιτσιώτης – Νομικά , (Νοεμ. 1977 – Οκτ 1981) Υφυπουργοί: Βασίλης Κοντογιαννόπουλος, Χάρης Καρατζάς.

Ελευθέριος Βερυβάκης – Νομικά, (Οκτ. 1981 – Ιούλιος 1982) Υφυπουργός: Πέτρος Μώραλης.

Απόστολος Κακλαμάνης - (5 Ιουλ. 1982 – 25 Απρ. 1986) Σημαντική ήταν η συμβολή του υφυπουργού, εκπαιδευτικού Πέτρου Μόραλη. Θεσμοθέτηση του Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου, Καθιέρωση του συστήματος των δεσμών, ως σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ , ΤΕΙ, το μακροβιότερο σύστημα. Υφυπουργοί: Στέλιος Παπαθεμελής, Πέτρος Μώραλης

Αντώνης Τρίτσης - (24 Απρ. 1986 – 9 Μαϊου 1988) Υφυπουργοί: Μώραλης, Φίλιππος Πετσάλνικος. Ξεκίνησε με την έκδοση ενός ειδικού τεύχους τον Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία.

Παπανδρέου Γεώργιος - (Ιούνιος 1988 – Ιούλιος 1989) Υφυπουργοί: Ρούλα Κακλαμανάκη, Νίκος Λεβογιάννης, Φίλιππος Πετσάλνικος

Βασίλης Κοντογιαννόπουλος - (Ιούλιος 1989 – Νοέμριος 1989)

Κώστας Σημίτης – Βασίλης Κοντογιαννόπουλος (αναπληρωτής υπουργός) στην Οικουμενική κυβέρνηση του Ξενοφώντα Ζολώτα. (23 Νοεμ. 1989 – 13 Φεβ. 1990)

Βασίλης Κοντογιαννόπουλος - (Απρίλιος 1990 - Ιαν. 1991) Τα διατάγματα για το «νοικοκύρεμα» των πραγμάτων προκάλεσαν διάχυτη δυσφορία, που οδήγησε σε εκτεταμένες καταλήψεις λυκείων σε όλη τη χώρα. Ο θάνατος του καθηγητή Ν. Τεμπονέρα στην Πάτρα τον Ιούνιο του 1991 και τα βίαια γεγονότα στην Αθήνα, οδήγησαν σε παραίτηση τον υπουργό Κοντογιαννόπουλο. Υφυπουργός: Βασίλης Μπεκίρης

Γεώργιος Σουφλιάς – Πολιτικός Μηχανικός ( Ιαν. 1991- Οκτ. 1993) Ιδρυση επιμορφωτικών κέντρων ΠΕΚ, ινστιτούτων επαγγελματικής κατάρτισης ΙΕΚ. Νέος εθνικός διάλογος για την παιδεία. Τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν είχαν την μορφή του "όλοι οι παράγοντες της εκπαιδευτικής κοινότητας συμφωνούν σε αναλογίες που κυμαίνονται 6-9 στους 10, ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Εκπαίδευση".

Δημήτριος Φατούρος – Αρχιτέκτονας Καθηγητής – (Οκτ. 1993 – Ιούλιος 1994)

Γεώργιος Παπανδρέου - (8 Ιουλ. 1994 – 22 Σεπ. 1996)
Δόθηκε για συζήτηση ένα πλήρες σχέδιο για τη θεσμοθέτηση ενός νέου τίτλου ολοκλήρωσης της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που θα ήταν ταυτόχρονα αναγκαίο και επαρκές στοιχείο για μια θέση στην επόμενη βαθμίδα. Η αλλαγή ηγεσίας στο ΥΠΕΠΘ άλλαξε την πορεία των πραγμάτων. Υφυπουργοί: Φίλιππος Πετσάλνικος, Ελένη Στεφάνου

Γεράσιμος Αρσένης - (22 Σεπ. 1996 – Απρίλιος 2000) Υφυπουργός: Γιάννης Ανθόπουλος.
Καίρια σημεία της «εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης» ανατρεπτικά παγιομένων από χρόνια διαδικασιών, ήταν:
Κατάργηση της επετηρίδας για το διορισμό των εκπαιδευτικών και καθιέρωση εξετάσεων επιλογής από το ΑΣΕΠ.
Εισαγωγή διαδικασιών αξιολόγησης του διδακτικού προσωπικού.
Θεσμοθέτηση παράλληλα Ενιαίου Λυκείου και Τεχνολογικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου (ΤΕΕ).
Κατάργηση των γενικών εξετάσεων, που στηρίζονταν στις «Δέσμες» της Γ΄Λυκείου με πρόβλεψη ότι ο αριθμός των αποφοίτων του Ενιαίου Λυκείου θα συμπίπτει με τον αριθμό των θέσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αποκλήθηκε «ελεύθερη πρόσβαση στα πανεπιστήμια»
Το εξεταστικό σύστημα για τα ΑΕΙ ΤΕΙ, βρήκε μεγάλο κύμα αντιδράσεων. Τον Δεκέμβριο του 1998 έγιναν μαζικά συλλαλητήρια, τα 2/3 των λυκείων ήταν κλειστά, ενώ είχαν αρχίσει καταλήψεις γυμνασίων. Τελικά η ένταση εκτονώθηκε με την απόφαση να μη μετράει ο βαθμός των πανελληνίων εξετάσεων στη Β΄ Λυκείου (αν είναι μικρότερος από αυτόν της Γ΄Λυκείου). Ένα από τα χαρακτηριστικά των κινητοποιήσεων ήταν η ευρηματικότητα των μαθητών στα συνθήματα.
Οι εκπαιδευτικοί, ιδίως οι καθηγητές της δευτεροβάθμιας, κοντά στα κλαδικά τους αιτήματα εξέφρασαν δυναμικά, κατά την υπουργία Αρσένη, και την αντίθεσή τους στην αλλαγή των διαδικασιών για το διορισμό τους. Οι πρώτες εξετάσεις του ΑΣΕΠ έγιναν σε κλίμα ιδιαίτερα φορτισμένο, με συμμετοχή εκπαιδευτικών όλων των κατηγοριών και των αδιόριστων που υπολογίζονταν σε πάνω από 120.000.

Πέτρος Ευθυμίου – Φιλόλογος, Εκπαιδευτικός, Δημοσιογράφος – (Απρίλιος 2000 – Μάρτιος 2004) Υφυπουργοί: Νίκος Γκεσούλης (φυσικός- φροντιστής), Ελένη Κούρκουλα, Γεώργιος Θωμάς.
Απάλυνε αιχμηρές γωνίες στις Πανελλήνιες εξετάσεις για τα ΑΕΙ, ΤΕΙ, ελαττώνοντας τα εξεταζόμενα μαθήματα σε 9, καθώς και στο σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών. Το εξεταστικό σύστημα Αρσένη απέκτησε «άρωμα Δεσμών».
Θεσμοθέτηση του ολοήμερου δημοτικού σχολείου, ολοκλήρωση προγραμμάτων εξοπλισμού σχολείων με Η.Υ. – εργαστήρια.

Μαριέτα Γιαννάκου – Ιατρός- (Μάρτιος 2004 – Σεπ 2007) Υφυπουργός: Γεώργιος Καλός.
Η υπουργία της χρωματίστηκε με σφοδρές αντιδράσεις στους δρόμους όταν επιχειρήθηκαν σχετικά ανώδυνες μεταβολές στη λειτουργία των Πανεπιστημίων. Καταργήθηκαν οι πανελλήνιες εξετάσεις στη Β΄ λυκείου και έτσι μετατράπηκε η τάξη αυτή σε έτος προπαρασκευής της Γ Λυκείου. Το εξεταστικό σύστημα πλέον δεν διαφέρει σε πολλά από το σύστημα των Δεσμών του Απόστολου Κακλαμάνη.
Οξείες αντιδράσεις σημειώθηκαν και για το βιβλίο Ιστορίας της Ε Δημοτικού, αλλά η Υπουργός επέμεινε στην απόφασή της. Συγκίνησε το πανελλήνιο με την μετέπειτα περιπέτεια της υγείας της.

Ευριπίδης Στυλιανίδης ( Σεπ 2007 - 7 Ιαν 2009) Παρά τις προθέσεις του, δεν μπόρεσε να ηρεμήσει την εκπαιδευτική κοινότητα, και δεν έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά μετά το φόνο του μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Άρης Σπηλιωτόπουλος - (8 Ιαν 2009 - 6 Οκτ 2009)
Επί Άρη Σπηλιωτόπουλου τα πράγματα κάπως ηρέμησαν, οι διαμαρτυρίες στους δρόμους περιορίστηκαν. Ξεκίνησε ένας ακόμη διάλογος για την Εκπαίδευση (ράβε ξήλωνε δουλειά να μη σου λείπει) υπό την προεδρία του καθηγητή Μπαμπινιώτη. Ένα από τα τελευταία μέτρα ήταν η χορήγηση σε όλους τους μαθητές της Α Γυμνασίου ενός φορητού υπολογιστή laptop, χωρίς προηγουμένως να υπάρξει σοβαρή δουλειά για την στήριξη του εν λόγω μέτρου. Ωφελημένα κυρίως τα μεγάλα καταστήματα πώλησης υπολογιστών.
  
Άννα Διαμαντοπούλου (6 Οκτ. 2009 -  Μαρτ. 2012)
Η Άννα Διαμαντοπούλου ήταν η εκλεκτή του Γιώργου Παπανδρέου για την ηλεκτρική καρέκλα του Υπ.Παιδείας, Δια βίου μάθησης και Θρησκευμάτων σε μια κρίσιμη εποχή για την Παιδεία και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Μαζί με την Άννα Διαμαντοπούλου, την ευθύνη της Παιδείας αναλαμβάνει και η Εύη Χριστοφιλοπούλου η οποία βγήκε πρώτη σε σταυρούς στο Υπόλοιπο Αττικής. Έκπληξη το όνομα του Γιάννη Πανάρετου ο οποίος είναι καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Η νέα Υπουργός διαπίστωσε τον μεγάλο αριθμό (17.000) αποσπασμένων εκπαιδευτικών εκτός σχολικής τάξης που προσπάθησε να περιορίσει. Το ΥΠΕΠΘ μετενομάστηκε σε Υ.Π.δ.β.μ.&Θ.
Τον Δεκέμβριο 2009 αντικαταστάθηκαν οι περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης. Τον Μάρτιο 2010 νέος πρόεδρος του Π.Ι. ο καθηγητής Κλήμης Ναυρίδης. 
Στον ανασχηματισμό της 7ης Σεπ. 2010 αναλαμβάνει αναπλ. Υπουργός η Φώφη Γεννηματά (απόφοιτος της Νομικής Αθηνών, Ελληνίδα πολιτικός, κόρη του Γιώργου Γεννηματά)
Στον δεύτερο ανασχηματισμό της 17ης Ιουνίου 2011, αποχωρεί ο υφυπουργός,  καθηγητής Γιάννης Πανάρετος
Στα θετικά της υπουργίας Διαμαντοπούλου το ότι γύρισαν στα σχολεία τους 5000 εκπαιδευτικοί, μπήκαν αντικειμενικά κριτήρια στις αποσπάσεις και καταργήθηκαν όλες οι ρουσφετολογικές εξαιρέσεις στην προσμέτρηση των μορίων της θέσης όπου υπηρετεί ο εκπαιδευτικός. Σχεδιάστηκε, νομοθετήθηκε και υλοποιήθηκε η πολιτική αξιολόγησης. Στα αρνητικά το ότι  συγχωνεύτηκαν ή έκλεισαν 2000 σχολεία με παιδαγωγικά και οικονομικά κριτήρια, όχι γιατί το είπε η Τρόικα, αλλά γιατί έτσι έπρεπε να γίνει, για τις ανάγκες των μαθητών και της χώρας.
Πρωτοφανής στα χρονικά της Εκπαίδευσης  ήταν η καθυστέρηση στην έκδοση των σχολικών βιβλίων που έφταναν στα Σχολεία μήνες μετά τον Σεπτέμβριο, ακόμη και μετά τα Χριστούγεννα, παρά το σύνθημα αυτής της περιόδου "Πρώτα ο Μαθητής". Η διανομή cd με τα βιβλία στους μαθητές, όσο να έρθουν τα βιβλία, προκάλεσε επερώτηση στη Βουλή για την επιλεκτική ανάθεση της εγγραφής των cd σε συγκεκριμένη εταιρεία.

Γεώργιος Μπαμπινιώτης - (7 Μαρτίου 2012  – 17 Μαϊου 2012) στην κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου, υπουργός ΠΔΒΘ αναλαμβάνει ο γλωσσολόγος καθηγητής του Πανεπιστήμιου Αθηνών  Γεώργιος Μπαμπινιώτης με αναπληρηρωτή υπουργό τον καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κώστα Αρβανιτόπουλο (ΝΔ) και υφυπουργό την Εύη Χριστοφιλοπούλου (ΠαΣοΚ.
  
Αγγελική – Ευφροσύνη Κιάου - νομικός- (17 Μαίου 212 – 21 Ιουνίου 2012) στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Παναγ. Πικραμμένου. 
Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος - (Ιούν. 2012- Ιαν.2015). Στη κυβέρνηση Σαμαρά (ΝΔ - ΠαΣοΚ -  ΔημΑρ) υπουργός Παιδείας ανέλαβε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ενώ το Υπουργείο μετενομάσθη (ξανά) σε Υπουργείο Παιδείας – Θρησκευμάτων Πολιτισμού και Αθλητισμού με αναπληρωτή υπουργό τον Κώστα Τζαβάρα, νομικό βουλευτή Ηλείας της ΝΔ για τον Πολιτισμό και υφυπουργούς τον Γιάννη Ιωαννίδη (προπονητής του μπάσκετ, βουλευτής της ΝΔ) για τον Αθλητισμό και τον καθηγητή του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου Θεόδωρο Παπαθεοδώρου εκ μέρους της ΔημΑρ.
Αριστείδης Μπαλτάς - (Ιαν.2015-Αυγ. 2015). Έλληνας πανεπιστημιακός. Τον Ιανουάριο 2015 ανέλαβε καθήκοντα Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα μέχρι την παραίτησή της τον Αύγουστο του ίδιου έτους. 
Ίσως, ο πιο καταστροφικός υπουργός παδείας (οι πληγές από το σύντομο πέρασμα του δε θα κλείσουν εύκολα). Το παρακάτω άρθρο δίνει μια εικόνα: Η ολομέτωπη επίθεση στην Παιδεία.
Η φράση του "η αριστεία είναι ρετσινιά" προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις σε όλη την εκπαιδευτική (και όχι μόνο) κοινότητα. 
Νίκος Φίλης - (Σεπτ. 2015 - σήμερα). Δημοσιογράφος και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Η τοποθέτηση του στην ιδιαίτερη θέση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (μια ακόμα αλλαγή στην ονομασία) προκάλεσε έκπληξη στον εκπαιδευτικό κόσμο.
Συνεχίζεται...................

Δημοφιλείς αναρτήσεις