Η δυσλεξία είναι χάρισμα

Σύμφωνα με τον διακεκριμένο καθηγητή μαθησιακών δυσκολιών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κ. Γεώργιο Θ. Παυλίδη, η δυσλεξία είναι ένα έντονο εκπαιδευτικο-κοινωνικό θέμα, βιολογικής και κυρίως κληρονομικής αιτιολογίας, το οποίο αντιπροσωπεύει το 5% του πληθυσμού, με αναλογία 4 αγόρια προς 1 κορίτσι διεθνώς.

Αν κάποιο παιδί διαβάζει εξαιρετικά αργά και με λάθη, άλλα βλέπει και άλλα διαβάζει, συλλαβίζει, κομπιάζει επαναλαμβάνει, είναι πολύ ανορθόγραφο, ξεχνάει να βάζει τόνους, δεν μπορεί να αποστηθίσει εύκολα, είναι υπερκινητικό και δεν μπορεί να συγκεντρωθεί εύκολα, πριν το καταδικάσουμε ως κακό και τεμπέλη μαθητή, θα πρέπει πρώτα να εξετάσουμε το ενδεχόμενο μήπως είναι δυσλεξικό.

Δυστυχώς μόνο το 20% των δυσλεξικών παιδιών είναι διαγνωσμένα σήμερα, ενώ το υπόλοιπο 80% παραμένει αδιάγνωστο με αποτέλεσμα τα ιδιαίτερα, κατά τα άλλα, χαρισματικά αυτά παιδιά να αδικούνται πολλές φορές από γονείς και εκπαιδευτικούς καθότι θεωρούνται αδιάφοροι και κακοί μαθητές, με συνέπεια να επιβαρύνονται ψυχολογικά και να μην υποστηρίζονται κατάλληλα και έγκαιρα στην αντιμετώπιση των ειδικών μαθησιακών τους δυσκολιών.


Τι ακριβώς είναι η δυσλεξία και ποια τα αίτιά της; 

Ξεκινώντας να αναφέρουμε ότι η δυσλεξία είναι κοινό χαρακτηριστικό διάσημων και προικισμένων ανθρώπων, όπως ο Αϊνστάιν, ο Έντισον, ο Κέννεντυ, ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ο Πικάσο, ο Τομ Κρουζ κ.α. Συνεπώς είναι θείο δώρο, μόνον, όμως, όταν γνωρίζουμε την ύπαρξη της και την αντιμετωπίζουμε έγκαιρα και σωστά. Αντιθέτως, η άγνοια χειροτερεύει την ειδική μαθησιακή τους δυσκολία στα γραπτά, με κύρια συμπτώματα την πολύ αργή και με λάθη ανάγνωση, την ανορθογραφία και την ιδιαίτερη δυσκολία τους στα γλωσσικά και θεωρητικά μαθήματα, σε αντίθεση με τα πρακτικά όπου τα πάνε πολύ καλύτερα. Είναι αξιοσημείωτο επίσης ότι αποδίδουν πολύ καλύτερα στα προφορικά από ό,τι στα γραπτά. Πρέπει να τονιστεί ότι δυσκολεύονται στις ξένες γλώσσες και ιδιαιτέρως στα αγγλικά, λόγω της αναντιστοιχίας γραπτού και προφορικού λόγου. Γενικά, η δυσλεξία εντοπίζεται στη δυσκολία τους να μεταφέρουν την εξαιρετική τους σκέψη στο γραπτό. Πρόκειται για μια παραπλανητική και κρυφή διαταραχή, γιατί δε φαίνεται στην καθημερινή προφορική επικοινωνία, αφού οι δυσλεξικοί δεν παρουσιάζουν προβλήματα λόγου και ομιλίας και μιλούν καθαρά, άρα δε χρειάζονται λογοθεραπεία.

Σχέση δυσλεξίας, διάσπασης προσοχής, παρορμητικότητας και υπερκινητικότητας.

Η δυσλεξία συνήθως συνυπάρχει με το επίσης νευρολογικό, κληρονομικό πρόβλημα της διάσπασης προσοχής, της υπερκινητικότητας και της παρορμητικότητας (ανυπομονησίας), που σαν τη δυσλεξία έχει αναλογία 4 αγόρια προς 1 κορίτσι. Τα παιδιά με διάσπαση προσοχής συχνά δεν μπορούν να συγκεντρωθούν για όσο χρόνο χρειάζεται για να τελειώσουν το έργο τους, είναι ανυπόμονα, ανοργάνωτα, ζωηρά, αεικίνητα, βιάζονται, πριν σκεφτούν ενεργούν, διακόπτουν τους άλλους και είναι έντονα συναισθηματικά και επίμονα άτομα, με ανώριμη συμπεριφορά, κακοδιαχείριση του χρόνου τους, με άσκοπα διαλείμματα και ανομοιογενή απόδοση. Επίσης δυσκολεύονται στις φιλίες και στην κοινωνικότητα λόγω παρορμητικότητας.

Σε τι διαφέρουν οι έξυπνοι δυσλεξικοί από τα άτομα με γενική μαθησιακή καθυστέρηση.

Η δυσλεξία έχει διαφορετική αιτιολογία και εξέλιξη από τη γενική μαθησιακή καθυστέρηση, η οποία οφείλεται σε χαμηλή ευφυία, σε αρνητικούς ψυχο-περιβαλλοντικούς παράγοντες (π.χ. ψυχολογικά προβλήματα, αδιάφορο ή μειονεκτικό οικογενειακό και εκπαιδευτικό περιβάλλον κλπ) ή σε συνδυασμό των παραπάνω. Αντίθετα η δυσλεξία δεν προκαλείται ποτέ από νοητικό-ψυχο-περιβαλλοντο-εκπαιδευτικούς παράγοντες, αλλά πάντοτε οφείλεται σε βιολογικά, συνήθως κληρονομικά, αίτια. Ο δυσλεξικός εγκέφαλος είναι διαφορετικά-πλεονεκτικά κατασκευασμένος στα οπτικά του κέντρα. Σκέφτεται καλύτερα με εικόνες παρά με λέξεις. Άρα λειτουργεί συντριπτικά ταχύτερα από τον κοινό εγκέφαλο. Αποτέλεσμα αυτής της βιολογικής τους υπεροχής είναι οι δυσλεξικοί εφευρέτες, αλλά ταυτόχρονα και τα μαθησιακά τους προβλήματα.


Τα ποσοστά δυσλεξίας στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι το ποσοστό της δυσλεξίας είναι περίπου το 5% του πληθυσμού. Επειδή η αιτία που προκαλεί τη δυσλεξία είναι βιολογική, το ποσοστό των δυσλεξικών είναι παρόμοιο και παγκοσμίως. Από έρευνες προκύπτει ότι λιγότερο του 20% των πραγματικών δυσλεξικών είναι διαγνωσμένο στη χώρα μας. Συνεπώς, όσο οι γονείς ενημερώνονται και αρχίζουν να γνωρίζουν και να απευθύνονται στα ΚΕΔΔΥ (Κέντρα Διάγνωσης, Διαφοροδιάγνωσης και Υποστήριξης), η ήδη μακροσκελής λίστα αναμονής θα αυξάνεται και θα γίνει πολυετής. Άρα είναι αναγκαία η ανάλογη στελέχωση των ΚΕΔΔΥ. Υπολογίζεται ότι, αν όλοι οι Έλληνες δυσλεξικοί κατοικούσαν μαζί με τις 4μελείς οικογενειές τους στην ίδια πόλη, τότε η "Δυσλεξιούπολη" θα ήταν η 2η μεγαλύτερη πόλη και θα είχε περισσότερους από 2.000.000 κατοίκους.

Πηγή: Περιοδικό Parents, έκδοση του Π.Σ.Ι.Κ.Ξ.Γ, τεύχος 3.      

Δημοφιλείς αναρτήσεις