O Watson ανοίγει το δρόμο για το WEB 3.0, ή αλλιώς σε λίγο το pc μας θα σκέφτεται!

Μην έχοντας ακόμα συνηθίσει το web 2.0 με την αμφίδρομη επικοινωνία του, τις δυναμικές ιστοσελίδες του που προσαρμόζονται στις ανάγκες των χρηστών, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα blogs κ.τ.λ, οι άνθρωποι της IBM έχουν βάλει στόχο τη δημιουργία και σχεδίαση της τρίτης γενιάς world wide web, του web 3.0. Προσεγγίζοντας αυτό που λέμε" τεχνητή νοημοσύνη" οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές στο web 3.0 θα πρέπει να "κατανοούν" το νόημα της πληροφορίας στο διαδύκτιο λαμβάνοντας υπόψη τη γλώσσα και τις ανάγκες του χρήστη.

Το πρώτο βήμα ήδη το έκανε ο Watson ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής της IBM, o oποίος φέτος επικράτησε των δύο αντιπάλων του στην αμερικάνικη τηλεοπτική εκδοχή του quiz show JEOPARDY. Οι Brad Rutter και Ken Jennings, παλιότεροι πρωταθλητές του show στο διαγωνισμό των ερωτήσεων μάζεψαν 24.000 και 21.600 αντίστοιχα, δίνοντας καθαρή νίκη στον Watson που συγκέντρωσε 77.147 πόντους.

Στο συγκεκριμένο διαγωνισμό οι συμμετέχοντες έπρεπε να δώσουν μια απάντηση με τη μορφή ερώτησης, πράγμα καθόλου εύκολο για μια μηχανή, αφού τα δεδομένα δίνονται με γλωσσικά τρικ και διφορούμενο τρόπο κατανοητό όμως από τον άνθρωπο. Ο Watson συμμετείχε ισότιμα στους κανόνες του παιχνιδιού και δεν ήταν συνδεδεμένος στο διαδύκτιο, μετατρέποντας την επικράτηση του από απλή νίκη σε αληθινό ορόσημο για την εξέλιξης της τεχνητής νοημοσύνης.

Οι τεχνικοί της IBM αντιλήφθηκαν έγκαιρα πως δεν ήταν δυνατό να προμηθεύσουν τον ηλεκτρονικό υπολογιστή με όλες τις πιθανές ενδείξεις και τις αντίστοιχες απαντήσεις υπό τη μορφή ερωτήσεων ή να βρουν τρόπο να κατηγοριοποιήσουν τις τεράστιες ποσότητες πληροφοριών. Αντί γι'αυτό τροφοδότησαν τον Watson με αναρίθμητα κείμενα όπως ένα αντίγραφο του λεξικού Wikipedia που υπάρχει στο διαδύκτιο, αλλά και πολλά άλλα λεξικά και χιλιάδες ειδησεογραφικά άρθρα, μυθιστορήματα και σενάρια κινηματογραφικών ταινιών. Ταυτόχρονα εργάστηκαν πάνω σε ένα πρόγραμμα, το DeepQA, που επέτρεπε στον Watson να αναλύει από γραμματική άποψη σε χρόνο ρεκόρ τα δεδομένα. Το πρόγραμμα αυτό είναι εξαιρετικά ακριβές δίνοντάς του τη δυνατότητα να απαντάει σωστά στο 85% περίπου των περιπτώσεων. Επιπλέον αν δεν ήταν πολύ σίγουρος ήταν προγραμματισμένος να μην απαντά καθόλου,  καθώς στο Jeopardy η λάθος απάντηση έχει αρνητική βαθμολογία. Στη συνέχεια επιμέριζε τα δεδομένα συσχετίζοντας τα ευφυώς με τις αποθηκευμένες πληροφορίες που βρίσκονταν σε κατάσταση ετοιμότητας στα 15 terabytes της μνήμης του.


Στο σημείο που ο Watson μειονεκτούσε ήταν ως προς την κατανόηση των δεδομένων που τίθονται κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Καθώς δεν κατανοεί τη σημασία των λέξεων, όπως συμβαίνει με εμάς τους ανθρώπους κάποιες φορές απαντούσε λανθασμένα και ίσως με παράδοξο τρόπο, όπως εκείνη τη φορά που ο παρουσιαστής του τηλεπαιχνιδιού του έκανε ένα ερώτημα για κάποιο ρεύμα της τέχνης. Ο Watson απέτυχε απαντώντας " ποιός είναι ο Picasso;" Ωστόσο τα λίγα λάθη του δεν υποβιβάζουν τον εφυή τρόπο λειτουργίας του.

Και αν ρωτάτε για το χρόνο που χρειαζόταν το υπερπρόγραμμα DeepQA για να ψάξει στα δισεκατομμύρια κειμένων, ονομάτων, χρονολογιών και τοποθεσιών και να κάνει την σωστή αντιστοιχία, η απάντηση είναι μόλις 3 δευτερόλεπτα. Βέβαια ο Watson δεν είναι ένα απλό pc (θα ήθελε πάνω από δύο ώρες ένας οικογενειακός υπολογιστής  για μια ερώτηση), αφού ήταν συνδεδεμένος με 2800 επεξεργαστές μονταρισμένους σε 90 servers που χωρούσαν σε 10 κουτιά μεγέθους ψυγείου και που ήταν ικανοί να πραγματοποιήσουν 80 δισεκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο.

Ο Watson μας δίνει τη δυνατότητα να οραματιζόμαστε στο μέλλον ένα διαδύκτιο με τεχνητή νοημοσύνη στο οποίο όλοι οι υπολογιστές που θα είναι συνδεδεμένοι με αυτό θα αποτελούν μέρος του επονομαζόμενου "νέφους", της συνολικής δηλαδή ποσότητας πληροφοριών και υπολογιστικής ικανότητας που υπάρχει στον κόσμο. Όταν αυτού του είδους η νοημοσύνη θα είναι προσβάσιμη στο διαδύκτιο, πιθανόν να επιτευχθεί ισότητα στη γνώση, καθώς θα μπορεί όποιος θέλει να παίρνει εμπεριστατωμένες απαντήσεις σε σύνθετο λόγο από τον υπολογιστή του κάνοντας χρήση απλής γλώσσας. Ήδη οι τεχνικοί της IBM εργάζονται σε μια παραλλαγή του Watson τροφοδοτώντας τον με όλα τα ιατρικά συγγράμματα του πλανήτη και καθώς η πληροφόρηση θα σχετίζεται με το ιστορικό και τα συμπτώματα του ασθενούς θα δίνεται η δυνατότητα διάγνωσης από τον υπολογιστή, πράγμα πολύ σημαντικό για σπάνιες ασθένειες και για περιοχές με χαμηλή ιατρική περίθαλψη.

Πηγή: SCIENCE ILLUSTRATED 

Δημοφιλείς αναρτήσεις