Πανελλαδικές με 4 μαθήματα

Λιγότερη ύλη σε σχέση με το τωρινό σύστημα, καθορισμός συντελεστών βαρύτητας από τα ΑΕΙ.


Λιγότερη ύλη, λιγότερα μαθήματα στις πανελλαδικές εξετάσεις για τα ΑΕΙ. Αυτός είναι ο «μποναμάς» του υπουργείου Παιδείας στους μαθητές του Λυκείου.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας, το νέο σύστημα πρόσβασης θα ανακοινωθεί το προσεχές διάστημα και έως τα Χριστούγεννα. Άλλωστε, ο αρχικός προγραμματισμός ήταν η ανακοίνωση να γίνει έως το τέλος του προηγούμενου σχολικού έτους.

Το αδιάβλητο
Στην καθυστέρηση συνέβαλε ο γρίφος του αδιάβλητου. Το υπουργείο Παιδείας, τελικά, εγκατέλειψε το σχέδιο για εισαγωγή σε σχολές ή ιδρύματα, καθώς δεν βρέθηκε λύση για να διασφαλιστεί το αδιάβλητο της επιλογής των υποψηφίων από τα ίδια τα ΑΕΙ. ΄Ετσι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες της «Κ», αποφασίστηκαν τα εξής για το νέο σύστημα εισαγωγής -θα είναι η όγδοη αλλαγή συστήματος εισαγωγής από το 1964- το οποίο θα εφαρμοστεί από το 2013-2014:

- Οι εξετάσεις θα διεξάγονται κεντρικά υπό την ευθύνη του υπουργείου Παιδείας.
- Οι υποψήφιοι θα εξετάζονται σε τέσσερα (αντί των έξι) μαθήματα. Τα τρία εξ αυτών θα είναι τα μαθήματα, στα οποία οι τελειόφοιτοι θα επιλέξουν να εμβαθύνουν στη Γ΄ Λυκείου, ενώ το τέταρτο θα είναι η Νεοελληνική Γλώσσα - Έκθεση.
- Στα μαθήματα η ύλη θα είναι μικρότερη σε σχέση με την ύλη των αντίστοιχων σημερινών μαθημάτων.
- Τα θέματα θα είναι σταθμισμένης δυσκολίας, για να αποφεύγονται οι διακυμάνσεις από χρονιά σε χρονιά. Δεν αποκλείεται να δημιουργηθεί και Τράπεζα Θεμάτων.
- Τα ΑΕΙ θα ορίζουν τους συντελεστές βαρύτητας κάθε εξεταζόμενου μαθήματος.
- Για την εισαγωγή θα μετρούν (εκτός από τους βαθμούς στις εξετάσεις) και οι επιδόσεις των τάξεων και η ερευνητική εργασία.
- Κατά το πρώτο έτος στο ΑΕΙ οι εισακτέοι θα διδάσκονται κοινά μαθήματα γενικού περιεχομένου για όλη τη Σχολή.
- Τα μόρια που θα συγκεντρώσει κάθε εισακτέος από τις εξετάσεις θα έχουν προκαθορίσει το Πρόγραμμα Σπουδών, στο οποίο θα φοιτήσει κατά το δεύτερο έτος σπουδών.

Πηγή: kathimerini.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις