Οι επιστήμονες του CERN ζητούν ενισχύσεις για το "σωματίδιο του Θεού"

Η ισχύς εν τη ενώσει και στην αναζήτηση του "σωματιδίου του Θεού", καθώς οι επιστήμονες στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών (CERN) ζητούν βοήθεια από κάθε έναν ενδιαφερόμενο που θα μπορούσε να διαθέσει τον ελεύθερο χρόνο του και τον υπολογιστή του σπιτιού ή του γραφείου του για να συμβάλει σε αυτή τη σημαντική ανακάλυψη.
Οι ερευνητές δημιούργησαν το πρόγραμμα "LHC@home", προκειμένου να αξιοποιήσουν την επεξεργαστική ισχύ όσο το δυνατόν περισσότερων ηλεκτρονικών υπολογιστών ανά τον κόσμο, προκειμένου να πλησιάσουν πιο κοντά στο μποζόνιο του Χιγκς . Ανάλογη προσπάθεια από τους ειδικούς του CERN είχε γίνει και το 2004, έτσι ώστε να γίνει λεπτομερής καταγραφή των προσομοιωμένων συγκρούσεων των ακτίνων πρωτονίων.

Κάθε χρόνο ο μεγάλος επιταχυντής αδρονίων (LHC) παράγει έναν τεράστιο όγκο δεδομένων προς επεξεργασία, που φθάνουν τα 15.000.000 gigabyte. Αν και το CERN διαθέτει χιλιάδες διασυνδεδεμένους υπολογιστές για την καταγραφή και περαιτέρω μελέτη των πληροφοριών από τις συγκρούσεις των σωματιδίων, κάθε επιπλέον ισχύς από τους χρήστες θα συμβάλει στη γρηγορότερη επεξεργασία τους.
Η εθελοντική συμμετοχή σε προγράμματα επιστημονικών ομάδων τέτοιας κλίμακας δεν είναι κάτι το πρωτόγνωρο, καθώς οι πολίτες έχουν συμβάλει κατά το παρελθόν στην αναζήτηση εξωγήινης νοημοσύνης "SETI@home" και στην ανάλυση πρωτεϊνών "Folding@home".

Δημοφιλείς αναρτήσεις